woensdag 18 maart 2015

PERSONAL: INTERVIEW MET 'TOP SPORTER' SAMANTHA DE BRUIN!

Toen ik mijn blog net begon, heb ik al eens beschreven hoe ik sport, wat ik mijn visie erop is en wat voor voordelen ik er aan ondervind. Nou ben ik van nature (zeg ik met alle respect voor mezelf ;-)) geen topsporter, maar dat maakt voor mij helemaal niet uit. Mijn goede vriendin Samantha daarentegen, is bovengemiddeld sportief (zal ze zelf nooit toegeven, daarom zeg ik het ;-)) en heeft al de nodige prestaties geleverd op sportief gebied.

'Zelfs de mannen hebben regelmatig moeite haar niveau bij te benen ;-) '

Op dit moment is ze aan het trainen voor de Alpe d’Huzes voor KWF Kankerbestrijding. Ik vind het mooi om te zien hoe gedreven ze is en het leek me leuk (én zinvol) om jullie hier ook deelgenoot van te maken! Ik heb haar ‘geïnterviewd’ (haha,  leuke nieuwe ervaring als je elkaar 3 keer per dag spreekt..) en jullie kunnen het resultaat hieronder lezen:

Samantha, ik ken je natuurlijk al even, maar de 'kijkers (lees: lezers) thuis' misschien nog niet! Kan je je even kort voorstellen?  

Ik ben Samantha de Bruin, 24 jaar en woon in Veenendaal. In het dagelijks leven ben ik oncologieverpleegkundige in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis te Amsterdam.

Op dit moment ben je aan het trainen voor de Alpe d'HuZes. Wat is dat precies en waarom doe je daar aan mee? 
Alpe d’HuZes is een actie waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend onder het motto ’opgeven is geen optie’ op een dag tot maximaal zes keer de legendarische Alpe d’HuZes beklimmen om zo veel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. Met de opbrengsten wordt wetenschappelijk onderzoek naar kanker ondersteund, met als doel de ziekte onder controle te krijgen, zodat er in de toekomst niemand meer doodgaat aan kanker.
De reden dat ik me hiervoor inzet komt door mijn werk als oncologieverpleegkundige, maar ook doordat een goede vriend van mij ernstig ziek is. Hier zal ik verder niet te veel over uitweiden, maar ik merk dat het aan de zijlijn staan voor mij een lastige opgave is. Daarom heb ik vorig jaar besloten om mezelf ook nuttig te maken en me in te zetten voor dit goede doel. Ik vind sporten leuk en gaat het me daarnaast ook nog redelijk goed af ( al zeg ik het zelf). Doordat ik nu mijn ‘talent’ kan gebruiken voor dit goede doel, heb ik het idee dat ik tenminste ‘iets’ kan doen.

Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek er voor jou uit? 
Ik train minimaal drie keer in de week en probeer vier keer in de week te trainen. Sinds januari ben ik aangesloten bij een atletiekvereniging en sinds een aantal jaar doe ik aan Bootcamp bij Inner Stance (voorheen BodyPer4Mance). Mijn training in de week ziet er als volgt uit: maandag en donderdag bij de atletiekvereniging (+/-12km duurloop/interval training á 1.5 uur) en dinsdag en zaterdag Bootcamp. Doordat ik als verpleegkundige in de zorg werk, komt het niet altijd zo uit, dan ga ik zelf een ronde hardlopen. Ik vind het heerlijk om in de zon een grote ronde hard te lopen, met name in het bos. Dit is voor mij ook een uitlaatklep.
Doe je naast je trainingen ook nog andere dingen ter voorbereiding op de Alpe d'HuZes? Moet je ook dingen laten? 
Ik probeer zo gezond mogelijk te eten en neem daarbij af en toe een eiwitshake zodat m’n spieren sneller herstellen. Daarnaast heb ik gemerkt dat een goede nachtrust bijdraagt aan goede prestaties. Wanneer ik op tijd naar bed ga, heb ik meer energie en kracht om me volledig te geven tijdens een training. Een jaar geleden zou ik nog wel eens af en toe flink kunnen stappen met veel alcohol, maar sinds ik actief bezig ben met mijn prestaties geef ik hier niet veel meer om. Een lekker rood wijntje gaat er op z’n tijd echt nog wel in, maar een avondje stappen met veel alcohol is aan mij niet meer besteed.  
Dat klinkt als een behoorlijk zwaar en gedisciplineerd leven....Ben je altijd zo bezig geweest met sporten en gezondheid? 
Vroeger heb ik een jaar of 4 op atletiek gezeten. Op het  moment dat ik naar de middelbare school ging, vond ik het niet meer interessant. Ik heb altijd gemerkt dat sporten mij makkelijk af ging. Op de middelbare school was ik meestal 1 van de snellere ‘meisjes’. Dit vond ik leuk, maar ik was niet voldoende gemotiveerd om er wat mee te doen. Tijdens mijn tienerjaren was ik niet bepaald bezig met mijn gezondheid. Naast het vele stappen en weinig slapen, at ik ook vaak ongezond.


Ik dacht eigenlijk nooit echt na over mijn voeding en was me niet bewust wat voor effect dit had op mijn lichaam en mijn gezondheid. Sinds mijn goede vriendin (Lisette, jij dus) bewuster is gaan leven, heeft ze mij op deze manier ook enthousiast gemaakt en merk ik dat het ten goede komt aan mijn prestaties.  In het begin was het even wennen en inpassen, maar inmiddels is het normaal en hoort dit gewoon bij mijn leven.  

Als de Alpe d'HuZes straks weer voorbij is, wat natuurlijk een super goed prestatie is (!!), blijf je dan op dit niveau doortrainen? Heb je nog andere (persoonlijke) doelen die je nastreeft?
Nee, na de Alpe d’HuZes zal ik een stapje terug doen. Ik probeer nog wel 3 keer in de week te sporten maar dan op een relaxt niveau. Ik merk dat ik een doel nodig heb om alles uit mezelf te kunnen halen wat erin zit. Maar wat ik ook gemerkt heb, is dat ik het niet een jaar volhoud om op een hoog niveau te blijven trainen.  Er is een tijd voor ‘pressure’ en een tijd voor rust.
Als laatste, heb je nog een goede tip voor de lezers die ook een bepaald (sportief) doel nastreven? 
JA!  Wanneer je een doel hebt wat je na wilt streven op sportgebied, is het altijd goed om kracht te combineren met conditie en dan met name interval training. Door Bootcamp te combineren met duurloop en interval loopjes, werd ik sneller en krachtiger. Dit heeft mijn prestaties doen verbeteren!

Wil je Samantha ook steunen in haar ‘strijd’ naar een wereld zonder kanker? Neem eens een kijkje op haar persoonlijke pagina (klik!).
Wat ook leuk is om te melden, is dat er op 27 maart a.s. een ‘WK stillettoshoppingrun’ wordt georganiseerd in het centrum van Veenendaal waarbij de opbrengst ook geheel ten goede komt aan de Alpe D’HuZes! Massaal aanmelden allemaal natuurlijk! ;-) Voor meer informatie en aanmelden, kijk eens op: http://wkstilettoshoppingrun.nl/.

Lieve Sam, bedankt voor dit interview en heel veel succes met de Alpe d’HuZes (en de weg ernaartoe..)!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten