dinsdag 30 juni 2015

RESET - LISET! #1

Reset, Liset! Yes! Dat is nodig! Heel hard nodig! Zo'n gemotiveerde blog als ik plaatste op 1 juni, zo weinig is er terecht van gekomen. Zo zie je maar, ik blijf ook nog maar gewoon een mens. Zo goed als ik mijn gezonde levensstijl 'vol hield' vorig jaar, zo passief & lui ben ik er in geworden sinds ik weer even (tijdelijk) bij mijn ouders woon. Het positieve nieuws is, dat ik me er bewust van ben en er niet blij mee ben. Dus... er is ruimte voor en behoefte naar verbetering!

Ik weet het, het zijn allemaal excuses en daarom is het tijd om de regie weer zelf over te nemen. Echter, dat werkte dus (blijkbaar) niet alleen met een gemotiveerde blog zoals ik op 1 juni schreef. Hier is even meer voor nodig. De afgelopen maand ben ik 2 weken 'extern' geweest voor mijn werk en dat betekende dus veel ongezonde verleidingen, heel veel ongezonde verleidingen. Geen toegang tot mijn eigen vertrouwde bootcamp (je had ook gewoon zelf kunnen gaan sporten, Liset! Heb ik ook wel gedaan, klein beetje..) en elke dag te lekkere ontbijtjes & driegangenmenu's (het is toch onbeleefd en ongepast om daar nee tegen te zeggen!?) Allemaal excuses, wat uiteindelijk wel resulteerde in een kilootje hier en daar 'te veel' en vooral heel weinig energie (serieus, wie heeft er nou een 'middagdutje' van drie uur nodig op d'r 27ste?!).

Daarom, tijd voor RESET - LISET! Ik zit aan een Detox sapkuurtje! Inmiddels al op dag 4 van 5 en voel me al een stuk beter! Ik was/ben altijd een beetje sceptisch over een detox aangezien het toch wel een soort van crashdieet is. Maar om even e.a. (lees: suikerverslaving) te doorbreken is het misschien (lees: zeker!) wel even goed. Daarnaast ben ik ook gewoon nieuwsgierig naar het effect hiervan, dus ik zie het ook als een soort van experiment. Kan ik daar ook weer over meepraten ;-) Eigenlijk is het gewoon een  'weder opstart' naar mijn goede, gezonde levensstijl, die ik écht niet helemaal kwijt ben geraakt...

Wat  & Waarom detoxen? 
In mijn geval betekent het dat ik voor een periode van 5 dagen uitsluitend vloeibaar voedsel tot me neem. Dit voedsel bestaat dan uitsluitend uit water, groente & fruit (wow, dit klinkt geitenwollensokkerig!). Dit zou je lichaam (lees darmen / lever / nieren) een complete reiniging geven en zo word je gezuiverd van allerlei giftige stoffen.... met alle positieve gevolgen van dien. Zo schijn je er stralende haren en een stralende huid van te krijgen en stijgt je energiepijl naar 'grote hoogte'.

Een van de dames van 'The Green Hapiness' verwoord het wat mij betreft goed waarom je een detox zou kunnen/moeten overwegen:

Er zijn tal van redenen om wel of niet een detox te doen en experts zijn het er niet altijd over eens of het nodig is. Ons lichaam is dagelijks bezig met detoxen (vooral ’s nachts). Dit moet ook wel want er komen dagelijks stoffen ons lichaam binnen die schadelijk zijn (via ons voedsel, uitlaatgassen, parfum etc.) en ook intern worden er bij tal van lichamelijke processen stoffen gevormd die het lichaam zo snel mogelijk weer kwijt wilt. Door licht verteerbare voeding tot ons te nemen met veel vezels en voldoende vocht ondersteunen we dit detox proces. Stress, weinig slaap, alcohol, geraffineerde suikers, bewerkte producten, dierlijke voedingsmiddelen etc. kunnen ervoor zorgen dat ons lichaam wel wat extra hulp gebruiken met die dagelijkse detox. Als we dan een paar dagen alleen smoothies drinken heeft je lijf de kans om zich hier veel meer op te focussen. We ondersteunen op die manier het zelf herstellend vermogen van ons lichaam!

Ondanks deze positieve berichten, kom ik ook veel waarschuwingen tegen. Zo zou je er flinke hoofdpijn van kunnen krijgen, je lusteloos voelen en zou te lang detoxen het spierweefsel afbreken.
Ik denk dat hoe ongezonder je nu leeft, hoe groter de overgang is naar een detox/sapkuur en hoe groter de impact dan ook is. Dit zal dan waarschijnlijk niet gepaard gaan zonder klachten, maar ook dat zal weer per persoon verschillend zijn. Bij deze dus wel gewaarschuwd. Op- en afbouwdagen zijn hierin zeer aan te raden! Persoonlijk zou ik het ook niet langer dan een week doen, maar ook daar zijn de meningen over verdeeld.

Mijn ervaringen so far: 
Ik zit nu op dag 4 van 5 en het gaat eigenlijk heel goed! Nou scheelt het dat ik wel gewend ben om gezond te eten en ik al langere tijd gewend ben aan groene-dikke-drap-smoothies. Een ander positief punt is, is dat ik geen honger heb en me een stuk minder opgeblazen voel! M'n energielevel was dag 1 en 2 wat minder, maar dat kan ook te maken hebben met een korte nacht in het weekend. Ik merkte gister al dat ik me een stuk energieker voel! Maandag en dinsdag heb ik ook gewoon gesport en dat ging eigenlijk gewoon prima. Al met al dus behoorlijk positief!

Conclusie: 
Ga niet uit het niets detoxen en vervolgens weer terugvallen in oude, ongezonde patronen. Dan heeft het vrij weinig zin. Wil je gewoon even een gezonde (motivatie) boost en ga je sowieso al voor een gezonde levensstijl, dan is het zeker het 'proberen' waard! Ik zal de uiteindelijke resultaten/ bevindingen uiteraard met jullie delen! Dan zal ik gelijk met jullie delen wat ik allemaal wél gegeten.. eehh.. gedronken heb! :)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten