woensdag 15 juli 2015

SWEEEEEEEEEEEEET!

'SWEEEEEEET', dat is een typische Nieuw- Zeelandse uitspraak om uit te drukken dat iets leuk, lekker, fijn, gaaf, aangenaam is en daarom een passende titel voor deze blog (lees verder!). In 2011 heb ik in dit mooie land een paar maanden mogen reizen! Mocht je daar nog niet geweest zijn, zet 'm boven aan je lijst van 'place to see', want dit is serieus het mooiste land van de HELE wereld! En nee, ik ben nog niet overal in de HELE wereld geweest, maar als je daar bent, dan weet je het gewoon! Geen land als Nieuw Zeeland....

Voordat je denkt dat ik een reisblog ben begonnen, dan heb je het mis! (mocht je het toch interessant vinden, kan je hier mijn avonturen van toen nog teruglezen). Nee, in Nieuw Zeeland maakte ik voor het eerst kennis met de zoete aardappel. Gelukkig zijn deze 'bataten' (zo worden ze ook wel genoemd) nu ook in Nederland volop verkrijgbaar!

Normaal gesproken ben ik eigenlijk helemaal niet zo'n 'aardappeleter'. Sterker nog, vroeger verdwenen mijn aardappels onder een grote berg appelmoes en in de twee jaar dat ik op mezelf woonde, heb ik misschien één keer aardappels voor mezelf gekookt. 

De zoete aardappel daarentegen vind ik wel super lekker! Nou blijkt hij ook nog super gezond te zijn (zelfs nog beter dan een gewone aardappel!)!!

Weet je waarom? 
  • Een zoete aardappel bevat veel voedingsvezels en vitamines
  • Een zoete aardappel is rijk aan mineralen als calcium, foliumzuur en kalium
  • Een zoete aardappel bevat weinig vetten en is vrij van cholesterol 
  • Een zoete aardappel bevat veel antioxidanten en beschermen je dus tegen allerlei ziektes, maar ook bijvoorbeeld tegen UV-schade die huidveroudering veroorzaakt.  
  • Een zoete aardappel bevat zogenaamde 'complexe' koolhydraten en hebben een lage 'glycemische index' waardoor je er langer vol van zal zitten en meer energie hebt 

Overtuigd? Dan deel ik graag onderstaande receptje met je uit het nieuwe boek van Rens Kroes!
Dit recept staat erin als salade, maar ik vond hem warm minstens zo lekker (al dan niet lekkerder..).

Ingrediënten: 
- 300 gram (biologische) kipfilet
- 1 teentje verse knoflook
- 2 middelgrote zoete aardappelen
- 250 gram sperziebonen
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie

Kruiden: 
- 1 theelepel kurkuma
- 2 theelepels kerrie
- snfje zeezout / zwarte peper

Dressing: 
- 2 eetlepels biologische mayonaise
(ik gebruik altijd deze -klik!)
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel balsamicoazijn
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie 

Zo maak je het:
1. Maak ik een marinade van de olijfolie met de kruiden en een uitgeperste teentje knoflook
2. Snijd de kip en leg deze in een kom in de marinade (voor ongeveer 10 minuutjes)
3. Schil de zoete aardappel, snijd deze in blokjes en kook ze voor ongeveer 15 minuten
4. Kook de sperziebonen voor ongeveer 5 minuten
5. Bak de gemarineerde kip bruin
6. Maak de dressing door alle ingrediënten onder 'dressing' met elkaar te mengen
7. Je kan nu alles in een kom 'gooien', maar ook apart serveren

Tip! Maak wat extra en neem dat (koud) mee als lunch voor de volgende dag!

Ik heb overigens ook aal eerder een recept met jullie gedeeld van zoete aardappel. Kennen jullie deze nog?

EETSMAKELIJK!

Volg je me al op Facebook? Like hier mijn page! 

Follow my blog with BloglovinGeen opmerkingen:

Een reactie plaatsen